fbpx

OCT és Fundusvizsgálat

Fundusvizsgálat kamerával

A vizsgálat elérhető a csornai és kapuvári üzletünkben is várólista nélkül! A kamerát kezelő szakemberek egyéni képzést kaptak a szemfenéki képek megfelelő elkészítése érdekében. A szemfenéki képek kiértékelését szemész szakorvosaink vagy a Semmelweis Egyetem Szemklinikája végzi. Így nem szükséges heteket-hónapokat várni egy szemfenék vizsgálatra a normál egészségügyi ellátásban. Mindez beutaló nélkül megtehető, mindössze annyi a dolga, hogy befáradjon valamelyik üzletünkbe.

A rendszer felülmúlhatatlan előnye, hogy a vizsgálat szembogár tágítása nélkül valósul meg, ezzel mentesítjük a pácienseket a pupilla tágítás kellemetlen folyamata alól, így akár autóval is nyugodtan jöhetnek hozzánk a vizsgálatra. Technikai érdekesség, hogy a kamera egy elsötétített helységben az emberi szem számára nem látható infravörös tartományban végzi a vizsgálatot teljesen fájdalommentesen. A fényképeket 10 éven keresztül megőrizzük, hogy bármiféle elváltozás nyomon követhető legyen pácienseink számára, így beteg szemének sorsát több éven keresztül ellenőrizni lehet.

A fundus kép alapján vizsgálható például a hypertonia (magas vérnyomás) és diabetes (cukorbetegség) által okozott szemfenéki eltérések.

OCT Vizsgálat

Az optikai koherencia tomográf (OCT-Optical Coherence Tomography) egy komplexebb vizsgálat a sima fundus kameránál. A vizsgálatok során egy speciális fényforrás alkalmazásával nagy felbontású, keresztmetszeti képeket készítünk. Az OCT működésének elve az ultrahangéhoz hasonlít, de az alkalmazott fény (elektromágneses hullám) az ultrahangnál jelentősen magasabb hullámhosszú és nagyobb felbontású képet eredményez. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, nem jár kellemetlenséggel, és optimális esetben nem szükséges a pupilla gyógyszeres tágítása. Az ellenőrzés során képet kaphatunk a páciens szemfenék állapotáról, esetleges eltéréseiről. Melyeket okozhat például: hypertonia (magas vérnyomás), diabetes (cukorbetegség), időskori macula degeneráció (AMD), glaucoma (zöldhályog) és egyéb betegségek.  2018. augusztusától kezdve, a jelenleg legmodernebb, OCT/fundus vizsgáló gép áll kedves vevőink rendelkezésére csornai üzletünkben, mellyel akár HD felbontású képek is készíthetőek.

Vizsgálatra jelentkezés