fbpx

Szemnyomásmérés

glaucoma (zöldhályog) a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, de kezelhető betegség. Minél hamarabbi felismerése segít megelőzni a glaucoma okozta látásromlást, vagy akár vakságot.

Neve megtévesztő lehet, mert jelléget tekintve nem hályog típusú betegség. Zöldhályogos roham esetén a szaruhártya zöldes színűre változik, innen ered az elnevezés.

Kialakulásának során a csarnokvíz termelődése és elfolyásának aránya felborul, ezáltal megemelkedik a szemnyomás. A megemelkedett szemnyomás miatt vérellátási zavar alakul ki  a látóidegfőnél, így annak idegsejtjei elpusztulnak, amivel kialakul a látásromlás, ami visszafordíthatatlan . Időben kezelve viszont ez az idegsejt pusztulás megállítható.

A betegség leginkább felnőtt korban, 40 év felett, jelentkezik, ritkább esetben viszont már gyerekkorban is megtalálható ez a probléma. Akinek a családjában már előfordult, érdemes fokozottan ellenőriztetni, ugyan a genetikai hajlam tudományosan nem bizonyított, de  gyakran halmozódást mutat. További tényezők lehetnek még:

Dohányzás, alkoholfogyasztás

Magas, vagy ingadozó szemnyomás

Diabetes (cukorbetegség)

Hypertonia (magas vérnyomás)

Nagyfokú Myopia (rövidlátás)

Szterodtartalmú gyógyszerek rendszeres szedése

Egyéb szemsérülések

Ha úgy érezzük, hogy fáj a szemünk és/vagy környéke, homályosan látunk, bepirosodik a szemünk, esetleg roham esetén megkeményedik az egyébként rugalmas szemgolyónk forduljunk azonnal orvoshoz. A betegség hosszú ideig lappang, és sokáig tünetmentes, ezért fontos rendszeres szűrése, melyet mindennap helyben el tudunk végezni az ingyenes szemvizsgálaton. Ha  felmerül a gyanúja, azonnal orvoshoz irányítjuk pácienst.

Vizsgálatra jelentkezés